DJI 新神棍上手玩

努力爭取快快手試玩 DJI OSMO MOBILE 2。

只一陣間,本人細聲聲決定 1 月 23 日上官網預訂一支(細細聲是因為我已有第 1 代唔好俾老婆知)。

結論:適合買給老婆/女友/女神。

淺碳灰幾靚,上手手感亦無上 1 代重 (雖然僅輕了 16g) 。

今次亮點有幾個,缺點都有少少。

  • 終於肯新增直度設定,玩 Live 的 KOL 福音。雖然是陽春地扭動機夾變成手機直放,不配大廠的格局。不過旨在廉價搶攻其他廠商的陣地,又無可厚非。
  • 左側新增 zoom in / zoom out 實體掣,如果雙手同用,可以做到 pan 鏡 + zoom 鏡效果,即使手勢似釣魚。
  • 電源顯示似 Mavic Pro / Spark,按一下可以看到電池量。
  • 扳機手掣 + 開關合體成一粒 M 掣,同樣是按兩下重新置中,三下自拍。
  • 材質變成塑膠手感,輕身了少少;手柄底部有螺絲位,可以直接安裝腳架。

缺點就是 M 掣消耗度好高,也放棄了上 1 代左側的接駁頭,想要額外安裝收音咪、補光燈就有難度,似乎,也不打算走半專業路線。

而亮點中亮點,是割價至 $999 有交易!

根本就是要以本傷人迫死 Feiyu 等競爭對手。對於我等要一邊跑步一邊拍 Facebook / Instagram Live 的大叔來說,上 1 代已經只能充當多鏡頭拍攝時用,帶出街,都應該會用第 2 代。

DJI 由航拍機擴大陣地到電影業、救援工作、電競產業……

然後讀到 GoPro 斬掉航拍機部門(Bye Bye Karma),甚至求售……

有點神傷。

我更期待另一部放單反機的雲台 Ronin-S。

Spark AR、Chatbot、Podcast 研習中。退役旅遊記者,兼職跑手,永久爸爸。

Spark AR、Chatbot、Podcast 研習中。退役旅遊記者,兼職跑手,永久爸爸。